Hundens Nyår

Hundens Nyår

Snart 2021

Nyårsafton närmar sig med snabba steg och vi alla kan nog undra vart 2020 tog vägen. Ena sekunden var det januari och vi var fyllda med träningsmål och väntade nyfiket på vad 2020 skull erbjuda för äventyr och nu är det helt plötsligt december och vi lever i en pandemi som vi inte alls var beredda på. Vi hoppas att ni ändå haft ett mysigt år med era hundar utifrån rådande förutsättningar.

Ut och kör!

Nu kommer vi till den mest stressfyllda tiden för många hundar, en period som är nervöst för såväl hund som ägare. Den tid som det kommer rapporter och inlägg

om hundar som kommit bort. Inlägg om hundar som flyr i ren panik och många hundar som faktiskt vägrar att gå ut för att göra sina behov. Om några dagar är det ju nyårsafton och vi tänkte ge dig lite tips om att göra nyår lite behagligare för din hund.

hundens nyar

Först och främst, har du en extremt rädd hund så är ett tips att låta hunden åka bil ute på en stor väg och ha musik igång. I bilen hörs det inte lika mycket och oftast smälls det inte tätt intill  på de större vägarna som t.ex E4 och E18. Sätt er i bilen och åk någon timme så slipper hunden de värsta smällarna.

Planera promenaden!

Se till att din hund är ordentligt rastad och att den har fått göra av med sin energi långt innan smällarna sätter igång. Så gå inte en långrunda klockan 10-11 på kvällen, även om du har en skottfast hund. För du vet aldrig hur din hund kommer reagera när det smäller. Gå på förmiddagen medan det är ljust ute och det är minst risk att folk smäller.

Passa på att träna lite balans ute i skogen, det tycker de flesta hundarna är superskoj! Upp på stockar och stenar, krypa under det där nedfallna trädet. Hundarna tycker även det är superskoj att leta efter gotta, så sprid ut godis i mossan, i gräset eller tryck fast belöningspastej i trädet och låt hunden söka upp godiset. Hunden får då jobba med huvudet och den blir lite nöjd.

Hundens Nyar
Här får Glimma, Asta och Ivanhoe leta efter godis i inhägnad tomt. Stängslet är tillräckligt högt för att de inte ska kunna ta sig ut.

hundens nyarHedda letar efter godis i ett träd, som är i en hundrastgård.

Kolla igenom din utrustning!

Kring nyår är det extra viktigt att kolla igenom hundens utrustning. Ser spännena bra ut? Är kopplet slitet och har en liten tendens att börja spricka? Byt ut det direkt! En rädd hund kan lätt ha sönder utrustningen om det inte är helt. Så kolla både halsband, sele och koppel, allt ska vara helt och sitta bra på hunden. Vi rekommenderar dessutom att du har en sele på hunden med dubbel magrem, t.ex EQDog har en sele där alla utom minsta storleken har dubbel magrem. Men det går enkelt att göra en magrem till din hunds nuvarande sele. Det enda du behöver är band, ett bra spänne och t.ex en karbinhake. Använd gärna dubbel hake, sätt dit en karbinhake i ditt koppel, för skulle haken gå av eller öppna sig så sitter den andra haken kvar.

Du kan även använda dubbla koppel, ett i selen och ett i ett halsband som inte hunden kan ta sig ur. Undvik att ha flexikoppel på hunden, då banden är tunnare än på ett vanligt koppel.

hundens nyar
Här använder jag en låsbar karbinhake i den extra magremmen. Har fortfarande möjlighet att koppla hunden och har en sele som sitter perfekt sedan innan.

hundens nyar

Den extra magremmen gör att selen är i princip omöjlig att ta sig ur, då den bakre remmen sitter bakom revbenens slut. Så det är viktigt att den inte sitter och spänner allt för hårt då den sitter direkt på mjukdelarna på hunden. Men ska sitta tätt mot kroppen och magremmen gör att selen inte glider över revbenen och då sitter selen mer ordentligt.

hundens nyar
Här ser nu att den bakre remmen sitter bakom revbenen.

Ett sista tips om utrustning är reflexväst, lampa och namnbricka/tub. Ha reflexväst på din hund, även när det är ljust ute. För skulle hunden komma lös så kommer den synas även när det är mörkt ute och bilar hinner se hunden, passa även på att skriva ditt nummer på reflexvästen så är det lätt att ringa om någon skulle få tag på hunden. Kolla igenom så reflexen syns bra.

Trötta ut hjärnan.

Att låta hunden jobba under dagen på nyår för att bli trött i huvudet tycker jag är ett måste. Egentligen spelar det ingen roll om vad du gör, så länge hunden blir glad och nöjd efteråt. Mina hundar, papillonerna Azton och Bondi brukar få nosework eller viltspår på förmiddagen, och jag brukar lägga det dagen innan så det inte blir så stressigt. Sen får de alltid en långrunda där de är kopplade, för att inte riskera att det smäller och de blir rädda. Vi går då i terrängen för att trötta ut muskler och låta hjärnan jobba lite extra, då de måste tänka på var de sätter sina små tassar.

Men ett annat sätt att trötta ut är shejping, dvs trickträning där hunden får lista ut vad den ska göra utan att vi visar.

Tolvslaget

Nu kommer den värsta tidpunkten för hunden, men också den tid vi vet att det kommer smälla. Om alla människor kunde hålla sig till att smälla klockan 12 så hade vi varit beredda på det och kunnat förebygga det mesta, för då hade vi vetat att NU smäller det. Det är de tillfällena när vi inte vet att det smäller som vi inte kan förebygga. Men nu vet vi att klockan 12 smäller det som värst, så här kommer lite tips.

  • Spela musik på hög volym för att dämpa smällarna.
  • Täck för fönster med gardiner, rullgardin, filtar etc. Bara ljuset kan skapa obehag hos hunden.
  • Stäng in er i ett rum utan fönster och lägg en filt i dörrspringan för att dämpa ljuden ännu mer. Har du tvättmaskin i det rummet så kör den, då hundarna ofta är vana vid det ljudet.
  • Thundershirt. En tight tröja som trycker på lugnande trigger-punkter på hunden.
  • Låt hunden få aktiveringsleksak med extremt gott gotte i. Det ska vara lätt för hunden att få ut belöning. Jag brukar ladda massor av olika leksaker så får hundarna själva välja vilken de vill hålla på med.
  • Tuggben. Ha goda tuggben framme, det ska vara hundens absoluta favoritben, annars är det inte av intresse vid stress.
  • Leksaker fyllda med blötmat/färskfoder eller annat kladdigt. Att slicka är ett lugnande beteende för en hund, så att låta hunden slicka i sig kladdigt gotta kan lugna hunden.
  • Lämna inte hunden själv!

hunden nyar

Är det så att du inte har några aktiveringsleksaker av något slag, så tycker de flesta hundarna att det är roligt att få ha sönder toarullar/hushållsrullar, kartonger av olika slag. Fyll med lite gotta och är stäng igen lådan. Lägg godis i en mindre låda, lägg den lådan i en lite större låda med godis. Så får hunden jobba dubbelt men ändå få belöning för varje gång.

hundens nyar
Maja blir trött av att ha fått ha sönder kartonger. Trött och nöjd hund är en lycklig hund.

Vi på CSiGORA hoppas att ni får en lugn nyårsafton med era hundar och att inga hundar kommer bort under nyårshelgen.

LEAVE A COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *