Vad är ett hundsim?

Vad är ett hundsim?

Vad är ett hundsim? 

Efter att väckarklockan ringt sina melodier kastade vi oss upp och packade allt som kan tänkas behövas till hundarna när de ska simma i en pool. Handdukar, schampo/balsam, kläder att ha på sig efteråt för att behålla värmen och så glömde jag hundborsten såklart.

Aktiv Rehab Sund Hund i Agunnaryd var målet, Therese har behandlat mina hundar många gånger och jag är så nöjd över resultatet. Nu har hon byggt en hel poolanläggning också! Och som vi har väntat, längtat och följt när den byggts upp från grunden, så spännande!

Hundsim är superbra träning för hundar eftersom de kan bygga upp sina muskler skonsamt utan att belasta sina leder. Samtidigt ökar hunden sin kondition, det är många muskler som arbetar. Hundarna tycker att det är jättekul då man ofta använder badleksaker för vattenlekar. Eftersom Doris har artros i höften och Kajsa är senior så är detta den mest perfekta rehabsträningen som existerar just nu. Vi tränar även mycket med balansbollar för att stärka kroppen, öka kroppsmedvetenhet och förbättra balansen.

Jag klänger på mig en våtdräkt som pressar in varenda veck i min kropp, men jag är så taggad på att se hundarnas reaktion i poolen att jag struntar i att jag ser ut som en vandrande korv. Doris var mitt första offer, hon fick duscha av sig eventuell smuts innan hon provar på en passande flytväst och får hoppa i poolen.

Therese hjälper Doris

Vi började med Doris!

Doris tyckte det var ganska läskigt, hon simmade på bra och lugnt men hon slarvade lite med ena bakbenet (hon har artros bak). Hon tänkte minsann inte leka med några leksaker eller käka godis, efter några simtag så får hon några minuters paus i min eller Therese famn. Hon satt på mitt bröst och viskade lite morrningar, det här var kämpigt. Efter några fler simturer kunde jag se i hennes ögon att hon tyckte nog att det var lite roligt trots allt, hon fick ju pysa ut en massa energi. Doris har ganska stort rörelsebehov, om hon var en människa skulle hon vara den där tjejen med svettigt pannband som man möter i skogen studsande på samma plats och maniskt frågar ”Va? Vad säger du? Vi tar det senare!” och springer in i skogen, studsande mellan stenar och vrålar ”PARKOUR!!”. Under vintern har det varit lite svårt att motionera henne ordentligt på grund av kylan och att hon lätt får tasskramp så den här poolen är det bästa som finns för henne just nu.

Kajsa kämpar på

Nu var det Kajsas tur!

Tant Kajsa på 12 år tjöt som en liten kulting medans vi andra simmade i poolen, när det var hennes tur var hon lite tveksam och sa ”Nä förresten, det var inget”. I vattnet simmade hon jättefint och använde alla 4 tassar ordentligt, hon simmade som en liten motorbåt och hade mycket mer fart än vad Doris hade. Kajsa har alltid haft bra kondition och styrka i kroppen, trots sin ålder. Under vila i famnen flåsade hon och tittade runt på leksakerna som flöt runt, hon har aldrig varit intresserad av leksaker (förutom att slita sönder dem) men att titta på dem när de flöt runt var spännande tyckte hon. Hon har inte jättestort rörelsebehov men hon hänger alltid på när vi cyklar på sommaren, nu under vintern har hon dragit lite i kopplet och övertygat mig att springa några meter på väg hemåt, så hon har nog saknat att få springa tillsammans.

Efter att ha simmat i poolen sköljdes hundarna av och tvättades ordentligt, sedan var det dags för vibrationsträning.  Då vilar (sover nästan) dem på vibben medans den vibrerar för fullt. Det här kommer vi göra fler gånger!

Har ni provat hundsim? Vad tyckte era hundar om det? 

 

Maria Björk

LEAVE A COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *