Varför balansträna sin hund?

Varför balansträna sin hund?

Varför balansträna sin hund?

Vi får ofta frågan Varför ska jag balansträna min hund?

Det finns så många fördelar med att sätta igång och träna balans med din hund och det krävs inte många minuter för att börja se resultat. Det är så otroligt roligt att träna och ännu roligare att du kommer se framsteg snabbt, snabbare än någon annan typ av fysträning. Visste du att alla mår bra av att träna balans och att vi kommer åt de små musklerna i hundens kropp med hjälp av balansredskap. De små vi inte kommer åt på något annat sätt.

Det primära vi kommer åt med träningen är corestyrkan, bålstabiliteten. Har du någonsin funderat över varför din hund kanske inte tar ut stegen i full galopp trots att den är mjuk och fin i kroppen? Varför din hund gärna sätter ner frambenen när du tränar sitt fint? Varför hunden flyttar sina tassar när du lyfter ena tassen? Det kan faktiskt vara så enkelt att den inte har muskulaturen som krävs för att orka detta, och är det så så är det otroligt enkelt att rätta till med hjälp av balansträning.

Hur startar jag min friska hund i balans?

Först och främst rekommenderar jag att du tar din hund till en duktig hundfysioterapeut eller canineopat och se så din hund inte har några konstigheter i kroppen. Efter det kan du sätta igång träningen med din hund. Du börjar första passet med att bara låta hunden känna på underlaget och prova stå på den, tänk på att det är korta stunder som gäller, för det är här vi börjar träningen. 30 sekunder till en minut är bra att börja med. Bara att ta upp hunden på balansredskapet och låta den stå och äta godis, inga övningar nu första gången. Ibland kan det krävas repetitioner för att hunden ska bli trygg att vara på balansredskapet. När hunden är trygg att vara på balansredskapet så kan vi börja få hunden att röra sitt huvud, utan att röra tassarna. I början räcker det att hunden rör huvudet någon centimeter åt något håll och sen tillbaka till startposition för att sedan locka hunden att röra huvudet och motsatta hållet. Tänk på att små långsamma rörelser är bättre än stora snabba. Så vi vill ha lugna rörelser för att hunden ska ha kontroll över sin kropp.

Den svaga sidan bestämmer hur långt vi lockar hunden att vrida på sitt huvud. Kan den röra huvudet 10 cm åt ena håller men vara 4 cm åt andra hållet utan att röra några tassar så kör vi bara 4 cm åt båda hållen. Detta för att hunden inte ska bli ojämnt musklad, tillslut kommer hunden vara jämnt musklad och då kommer vi kunna öka vridningarna successivt och har då en hund men jämna muskler.

Är det en vuxen och frisk hund med bra grundfysik och bra med muskler så kan du köra 5 min varannan dag. Och då bara med startpositionen som jag beskrivit ovanför samt nedanför.

Hur ska min hund stå?

Grundpositionen i balansträningen är att bakbenen ska vara pararella med varandra och tårna ska vara i höjd med höften, det kommer se ut som hunden står under sig, men i den h’är positionen jobbar hunden korrekt. Tänk på att tassarna ska vara riktade framåt och inte vinkla inåt eller utåt.

Frambenen ska vara raka och i höjd med bogen, och precis som med bakbenen så är det viktigt att tassarna är helt raka. Det är för att hunden jobbar inte korrekt om tassarna är vinklade. Framben och bakben ska vara parallella med varandra.

briard
Här ser ni briarden Eros i en grundpostition där han stäker bakbenen samtidigt som han tränar handleder och bog.

Låt det ta tid att bygga upp din hund, skynda långsamt är mitt motto när jag balanstränar. Jag vill ha en hund som tycker balans är roligt men det ska ske kontrollerat och i slowmotion. Gör du grundövningen ovan, dvs hunden står rakt upp och ner på balansredskapet och rör huvudet så jobbar hunden med hela sin kropp och egentligen behövs inga andra övningar, men det blir såklart tråkigt i längden. Så bra övningar att köra när hunden är van är t.ex

  • Lyfta en tass i taget, låta den parera och att vinkla ut någon tass eller flytta ett ben. Den ska helst inte ha vikt i din hand.
  • Snurra på balansredskapet, åt båda hållen.
  • Sitt –  ligg – stå.
  • Framben på balansredskap och bakben på golvet och hunden ska sätta sig ner utan att flytta frambenen.
  • Backa upp på balansredskapet och sedan backa ner. Här använder du gärna en balansdisk. Hunden kan tycka det är läskigt att backa ner från en disc, så små små steg och det ska gå långsamt.
  • Sitta fint på balansdisk. Här krävs det mycket av hunden, så detta är inget du ska börja med direkt och inte heller om hunden har ryggproblem. Innan du börjar göra den här övningen med din friska hund så ska din hund vara trygg med balansdisken eller äggbollen och kunna sitta fint i några sekunder på golvet. När du börjar sen så belöna bara att hunden reser frambenen i en microsekund, så pass jobbigt är det att göra denna övning.

LEAVE A COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *