Hund och människa emellan av Therese Lilliesköld

Hund och människa emellan av Therese Lilliesköld

Hund och människa emellan av Therese Lilliesköld

Hund och människa emellan är en fantastisk bok av antrozoologen Therese Lilliesköld.

Boken Hund och människa emellan (2021) har underrubriken: Fakta. erfarenhet, samspel och kärlek – fördjupa relationen med din fyrfota vän. Den illustrerar väl bokens innehåll och bredd. Det är en unik bok på den svenska marknaden då den sträcker sig utanför traditionella hundböcker med fokus på träning, hundpsykologi eller etologi. Men så har författaren ett antrozoologiskt angreppsätt som innebär att forskningen inte enbart är hämtad från naturvetenskapen utan även från ämnen som antropologi, sociologi, historia, filosofi, psykologi och etnologi.

Bokens huvudfokus är relationen mellan hund och människa. Inte enbart i dagens västerländska samhälle, utan läsaren får även ta del av exempel från andra kulturer. För vet du att 80% av världens hundar är frigående med ett helt annat liv än våra svenska sällskapshundar? Att gatuhundar i Moskva lärt sig åka tunnelbana? Att en hemlös med hund kanske bor på gatan för att de inte vill överge sin hund?

Författaren ifrågasätter också en del sanningar vi i västvärlden har kring våra hundar, såväl inom forskning som kulturella föreställningar. Tro nu inte att detta är en tung bok. Tvärtom, det är en lättläst bok som lyfter fram fakta på ett begripligt sätt med personliga berättelser och erfarenheter. Therese har en förmåga att förklara komplexa problem på ett begripligt sätt där läsare får många tips och råd hur vi kan förstå våra hundar bättre och fördjupa vår relation.

Ett problem som många gånger uppstår när vi lever nära våra hundar är att vi kan ha svårt att skilja mellan våra egna och hundens behov. Författaren skriver: ”Det som gör relationen oss emellan så stark kan också bli dess svårighet. Idag lever vi så nära våra hundar att det stundtals kan bli svårt att skilja ut våra behov. Risken finns att det som gagnar mig är något som jag tänker automatiskt kommer vara bra för min hund.” På samma sätt finns en uppfattning att hundens uppförande speglar vilka vi är som människor. Något som kan kännas extra jobbigt när hunden inte uppför sig så som omgivningen förväntar sig. Att vi då känner oss dåliga som människor. Vi behöver därför ibland ta ett steg tillbaka och skilja ut vem som är vem. Att vi också måste låta våra hundar få visa känslor och helt enkelt vara hundar. Och att hundar är individer med olika behov.

Jag, Christina Klosterberg, har läst boken flera gånger och älskar den mer och mer för varje gång. Som sociolog uppskattar jag framförallt att Therese belyser vikten att se på vår egen samt andras kultur och hundsyn för att förstå våra hundars vardag och hur relationer skapas och upprätthålls. Det enda negativa med boken är att jag hade velat ha med ännu mer antrozoologisk forskning och teoretiskt tänk, men förstår att boken inte hade varit lika lättläst då.

Till sist vill jag poängtera att det här är en mycket välskriven bok med en snygg layout, fina bilder och många spännande exempel. Boken fyller verkligen ett tomrum inom svensk hundlitteratur. Den borde finnas på varenda hundutbildning och faktiskt i varje hundägares hem. Iallafall om du har ett intresse för just relationen mellan människa och hund. Och det är väl det livet med våra hundar handlar om?

Tack för en bra bok! /Christina

Du hittar boken i CSiGORAs utbud med hundböcker.

Titel: Hund och människa emellan. Fakta erfarenhet, samspel och kärlek – fördjupa relationen med din fyrfota vän.
Författare: Therese Lilliesköld
Förlag: Pugs Förlag 2021

Therese Lilliesköld driver till vardags företaget Empatia där hon föreläser och skriver om relationen mellan djur och människor.  Här kan du se fler av hennes böcker som exempelvis den kritikerrosade boken Katt och människa emellan. Förutom en magisterexamen i antrozoologi är Therese även biolog och etolog. Hennes tvärvetenskapliga perspektiv lyser igenom hennes författarskap och utbildningar.

 

 

 

 

 

LEAVE A COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *