Har du en mjukdjursslaktare?

Mjukdjursslakatere

Har du en mjukdjursslaktare?

Har du en mjukdjursslaktare som älskar att slita sönder sina leksaker?

Är det inte konstigt hur vi människor definierar vad hunden gör. Dvs vilket beteende hunden utför. Vi ger våra hundar små mjuka gosedjur som piper, något som stimulerar hundens instinkt att jaga, bita, slita och äta. Men det vi ser är att hunden biter sönder. Om hunden däremot äter upp ett tuggben så ser vi det inte som att hunden har sönder benet. Många gånger är våra inköpta tuggben dessutom betydligt dyrare än våra gosedjur.

Mjukdjursslaktare

Har vi en hund som gillar att slakta sina gosedjur har vi två alternativ. Det ena är att fynda billiga leksaker som hunden får slita sönder, det andra är att hitta andra typer av leksaker som hunden får slita och dra i. Man kan t ex fylla en JW boll med tygremsor, fårull eller liknande. Något som hunden får slita ut. Eller köpa en färdig snuffelboll eller Snuffel n’ treat ball.

Det viktigaste är att du inte får bli arg på hunden när den biter sönder sitt gosedjur. Det är en naturlig instinkt många hundar behöver få utlopp för. Att förstå och tillgodose hundens naturliga behov är dessutom avgörande för deras välbefinnande. Att tugga på leksaker kan vara ett sätt för hunden att uttrycka sitt behov av att jaga, gripa och bita.

Berikning

Att berika hundens miljö är viktigt för att stimulera hundens mentala och fysiska hälsa. Ju mer varierat och intressant du kan göra hundens miljö, desto bättre kommer den må. Tänk dock på att hundar är olika och att vi lär oss förstå vad just vår hund gillar. Det är så lätt att vi blir låsta vid våra egna behov när vi försöker tillfredställa våra hundar. Som att ge dem gosedjur och sen bli arg  på dem när de, ur vårt perspektiv, har sönder dem.  Alla hundar har inte behov att slita sönder sina leksaker utan de kan bära, umgås och leka med dem på andra sätt.

Hundens behov

Det allra viktigaste är att hunden har ett val och att vi inte överför våra värderingar på vad hunden gör med sina egna saker. För hunden är det inte samma sak att bita sönder ett pipdjur jämfört med att tugga på dina kläder. Det handlar om helt olika behov. Så ta en funderare varför det inte är ok att bita sönder ett mjukdjur men ok att tugga i sig ett tuggben?

Den enda invändning jag ser är säkerhet, att en hel del mjukdjur inte är konstruerade för att hunden ska äta innehållet. Så ha uppsikt över hunden eller ge den något annat som den kan få slita sönder.

Välkommen 2024

Låt 2024 bli mjukdjursslaktarnas år, där de får utlopp för sina behov och där vi rannsakar oss själva hur ofta vi låter hunden få utlopp för sina behov utan att vi låter våra egna värderingar styra. Till sist önskar vi er ett GOTT NYTT ÅR!

 

 

 

LEAVE A COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *