Koppeltvång i skog och mark

Koppeltvång i skog och mark

Koppeltvång i skog och mark

Koppeltvång i skog och mark

Mellan 1 mars och 20 augusti råder koppeltvång med hänsyn till alla djur- och fågelungar som föds. Med koppeltvång menas att man ska ha extra uppsikt över sin hund. Det finns inget som säger hur detta koppel ska se ut eller att det ska vara en viss längd. Det viktiga är att du har koll på din hund så den inte stör i skogens barnkammare.

Faktum är att osynligt koppel också är tillåtet, dvs inget fysiskt koppel, om din hund håller sig nära dig och inte jagar vilt. Det här är det många som missuppfattat, att inga hundar får gå lösa. Men även en hund i långlina kan orsaka skada om vi inte är uppmärksamma. Koppeltvånget är helt enkelt en markering att du måste vara extra uppmärksam på din hund så den inte stör omgivningen. Med handen på hjärtat, vet du att du i alla lägen kan stoppa hunden om en harunge hoppar upp framför nosen? Om inte så investera i ett lite längre koppel till hunden så att den inte skrämmer skogens småttingar eller stressar deras föräldrar.

I våra svenska nationalparker råder strikt koppeltvång och här får din hund inte vara lös även om du skulle ha en jättelydig hund. Inga osynliga koppel här alltså. Likaså i många naturreservat. Du kan läsa mer om detta på Naturvårdsverket.

Det här med att ha uppsikt över din hund gäller egentligen alltid då vi i Sverige har strikt hundägaransvar. Det innebär att vi som hundägare alltid är ansvariga för vad våra djur gör och den skada de eventuellt orsakar. Oavsett om hunden är kopplad eller inte.

Träna inkallning

Att skaffa sig ett osynligt koppel är inte helt enkelt, men med träning kan man komma en bit på väg. Här är tips på några av våra kommande kurser och föreläsningar:

  • 3 mars – Skvallerträning  Föreläning och workshop hur du kan få hunden att ta kontakt med dig istället för att jaga eller reagera starkt mot olika triggers.
  • 23 april – Inkallningskurs fem söndagar där ni lägger grunden för en säker inkallning.
  • 6 april – Allmänlydnad – sju torsdagskvällar med grundläggande träning samt fokus på just dina behov.
  • 13 april – Hundmöteskurs – fyra tillfällen där ni får lära er att hantera situationer som er hund tycker är frustrerande, som i detta fall andra hundar, i omgivningen.

Om du läser denna artikel efter att ovanstående kurser ägt rum så kan du kika in på vår kursutbud för att se nästa kursstart: Hundkurser i Rottne utanför Växjö

Tills den där inkallningen sitter perfekt är det koppel eller långlina som gäller. Många gånger kan promenaden bli mer avslappnad med koppel än att vara lös om det finns mycket som lockar. Här kan du kika på våra koppel: Hundkoppel 

Nu när våren närmar sig är det så skönt att bege sig ut på sköna promenader i skogen. Tänk på att visa hänsyn och respektera det koppeltvång som råder nu, oavsett om du har ett kort, långt, rött, gult, eller osynligt koppel. Ha det skönt i vårsolen!

 

LEAVE A COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *