Hur effektiv är en silverduk?
Hur effektiv är en silverduk?
Hur effektiv är en silverduk egentligen? Är de så bra som alla säger? Hur fungerar de egentligen och vilken silverduk ska man välja? Vi får in en hel del frågor om silverdukar och jag tänkte besvara några av frågorna här.
Hur fungerar en silverduk?
En silverduk gör att solens strålar relfeketeras så att värmen från solen minskar. Silverfärgen gör att ljuset inte absorberas som exempelvis mörka material gör. När solstrålarna omdirigeras ger det också ett skydd mot det skadliga UV-ljuset som varken är bra för oss människor eller våra hundar. För att effekten ska bli ännu bättre, dvs svalare, använder vi hundägare silverfärgat alluminiumnät som är specialvävt för att släppa igenom luft. På så vis kan vi inte jämföra en heltäckande silverskärm med en silverduk med luftgenomströmning. Silverdukar har länge används inom jordbruket för att skydda växter och reglera temperaturen.
Är silverdukar så bra som alla säger?
Jag skulle vilja säga att oavsett vilken silverduk du använder så är det bättre än ingen. Det finns en hel del forskning kring silverdukens effekter men det är inte helt enkelt att säga hur effektiv den är eller hur mycket svalare det blir, generellt sett. Det finns flera faktorer som spelar in som hur mycket sol det är, vilken tid på dygnet det är, geografisk plats, användningsområde och även hur effektivt den aktuella silverduken reflekterar UV-strålningen och hur mycket luft den släpper igenom. Det man kan säga är att det finns vetenskaplig grund för att den fungerar, om man med fungerar menar att det silverduken gör det svalare och skyddar mot uv-ljus.
Vi hundägare som hunnit testa en hel del silverdukar i olika situationer har svårt att tänka oss tiden innan silverdukens intåg i hundvärlden. Ett lakan över en hundbur gör det ofta väldigt kvavt för hunden även om den får skugga. Färgen på tyget absorberar även en del värme så det kan lätt bli väldigt hett och kvavt för hunden. Min erfarnehet är att en silverduk över hundburen gör en markant skillnad. Inte så konstigt att nästan alla som tävlar eller ställer ut sin hund kommer bärande på en silverduk. Likaså gör det väldigt stor skillnad i ett tävlingstält om man har en silverduk över eller inte. Det är då svalare i tältet än i den naturliga skuggan som uppstår utomhus. Så svaret på frågan är ett tydligt: Ja, silverduk är så bra och effektiva som alla säger.
Vilken silverduk ska man då välja?
Svaret på den här frågan beror givetivs på vad den ska användas till. Ska man hänga upp den över ett öppet fönster för att ge svalka i hemmet eller ska duken ligga över hundens bur? I det senare fallet anser jag personligen att man ska investera i en silverduk av hög kvalitet som är ordentligt vävd för att släppa igenom luft men också skyddar så mycket som möjligt mot solens UV-strålar. De bästa silverdukarna som finns på marknaden reflekterar 90% av UV-strålningen. Det är viktigare än storlek på duken.
Jag har själv jämfört silverdukar som reflekterar 80% med de som reflekterar 90% vid samma tidpunkt och plats. Jag mätte inte temperaturen men jag kan säga att det var stor skillnad att sitta under de båda dukarna. Tänk också på att silverduken ska vara av nät och inte heltäckande. Luftgenomsträmningen är jätteviktig!
Villen storlek bör jag ha?
Hur stor silverduk du behöver beror ju på om du ska ha den över bilen eller hundburen. Min erfarenhet är dock att jag har mer användning av de mindre dukarna och har hellre med mig två små än en jättestor. Givetvis ska de inte vara för små och mindre än 2 x 2 är det sällan man behöver. Jag brukar ju sällan lägga duk över hela bilen utan endast över bakluckan som är öppen. Observera att inga hundar får lämnas i en varm bil även om man har en silverduk men innan de hetaste dagarna är här fungerar de perfekt för att ge lagom skugga. Tänk också på att silverduken kan repa lacken om det blåser, ett tips är att fästa duken med snören eller magneter så att duken ligger stilla.
Till sist tycker jag absolut att varje hundhem borde ha en silverduk. Vilken du ska välja beror ju givetvis hur den ska användas och vilket behov du har. Men förlita dig inte helt på silverduken om det är riktigt varmt. Se alltid till att hunden har det svalt, tillgång till friskt vatten och komplettera gärna med en kyldyna.
Jag önskar er en skön vår med lagom mycket sol! / Christina Klosterberg
Exempel på silverdukar:
Active Canis Silverduk (80%)
Pet Nation Silverduk (90%)
Silverduk – reflekterar 90% UV-strålning
LEAVE A COMMENT