Insektsfoder – Det miljövänliga alternativet!

Insektsfoder - det miljövänliga alternativet!

Insektsfoder – Det miljövänliga alternativet!

Insektsfoder – Det miljövänliga alternativet!

Den 31 oktober kommer Frida och Karin från Petgood till oss och föreläser om hur det går till att skapa insektsfoder. Vad fodret innehåller och hur det påverkar våra katter och hundar. Det här är ett bra tillfälle att lära sig mer och ställa de frågor du funderar på. Många menar att detta är framtidens foder. Det är därför bra att redan nu ta reda på fakta och fundera på  om det kan vara ett alternativ till just din hund eller katt. Finns några biverkningar och kan alla hundar äta detta? Bör man tänka på något särskilt? Vad funderar just du på?

Petgood skriver själva på sin hemsida: Den insektsart som används i alla våra produkter är larven av svart soldatfluga, utvald för sin höga proteinkvalitet och enastående hållbarhetsprofil. Men varför är den överlägsen andra proteinkällor som vanligen används i hund- och kattfoder?

Det får vi höra mer av på föreläsningen men också vad man bör tänka på om man vill ge ett insektsfoder då de kan variera precis som andra fodermärken. Fördelarna med ett insektsfoder generellt sett är:

Fördelar med insektsfoder

  • Insekter är en naturlig och högkvalitativ proteinkälla för både katter och hundar. De innehåller alla essentiella aminosyror som behövs för att bibehålla ett hälsosamt liv.
  • Insektsprotein är lättare för djurens mag- och tarmkanal att smälta jämfört med vissa andra proteinkällor. Något som kan vara särskilt fördelaktigt för djur med matsmältningsproblem eller allergier.
  • Produktionen av insektsprotein kräver betydligt mindre vatten och mark jämfört med traditionell djuruppfödning som nötkreatur och kycklingar. Dessutom minskar utsläppen av växthusgaser betydligt.
  • Många traditionella proteinkällor för husdjursfoder kommer från havet och överfiske är ett stort problem. Att använda insektsprotein minskar belastningen på överutnyttjade fiskbestånd.
  • Naturligt fritt från antibiotika.
  • Genom att använda insekter som proteinkälla minskar man trycket på andra ekosystem och dess invånare. Detta främjar bibehållandet av biologisk mångfald. Eftersom insekter är en rikligt förekommande resurs över hela världen kan de bidra till att öka matsäkerheten genom att erbjuda ett hållbart och tillgängligt foderalternativ.
  • Insektsfoder bygger på gedigen forskning och här kan du se en intervju med Petgoods egen veterinär Dr. Nicky Slusczanowski.

Sammanfattningsvis är insektsfoder ett hållbart och näringsrikt alternativ som gynnar både husdjuren och planeten.  Förutom foder finns även godis och tugg av insektsprotein. Det steget kanske är lättare att ta för många av oss? Kom och lyssna på Karin och Frida tisdagen den 31 oktober 19.00 – 20.15. Vi bjuder på fika, goodiebag och du kommer få ta del av massor av kunskap och forskning om insektsfoder.

LEAVE A COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *