Klippa klor – på hundens villkor
Hur ska jag klippa klorna på min hund?
Klippa klor på hundens villkor kanske inte är helt självklart för alla. Kloklipp kan göras på så många olika sätt. Kloklipp är ett av mina favoritämnen och jag, Maria, ska därför berätta hur jag tänker och jobbar när jag klipper klorna på olika hundar.
Långa klor
För långa klor gör så att hunden ändrar ställningen på sina tassar och ben, det påverkar ryggen negativt och kan skapa otrolig smärta hos hunden samt att det är lättare för hunden att få klokapselbrott. Hos oss kan du få hjälp med att klippa hundens klor eller hjälp med hur du själv ska träna hunden inför kloklipp eller för att kunna klippa klorna själv. Vi får ofta frågor om hur vi klipper hundarnas klor, och det går inte att ge ett generellt svar mer än att man bör utgå från den aktuella hundens egna känslor.
Alla hundar är olika
Alla våra egna hundar får klorna klippta på olika sätt och även våra kloklippskunder har sina egna rutiner. Ingen är den andra lik. Exempelvis så klipps min egen hund Bondi oftast när han ligger på rygg framför mig medan vi har en gosig stund. Vi varvar att klippa klor med, att ha pusskalas och massage, så för oss tar det drygt 20 minuter att klippa alla klor. Har jag bråttom eller kanske ska fixa inför en hundutställning så står han på bordet medan jag klipper.
En annan hund som brukar få sina klor klippta av mig står på trimbordet varje gång, medan ägaren håller hunden och klappar den mjukt. Efter varje färdig tass så blir det kanonbelöning i form av beröm och hans favoritgodis. Vi har även en hund som trivs bäst med att vara själv med mig, Maria, medan ägaren går ut medan vi klipper klorna. Där kör vi med att han står och tittar på en godis och efter varje klo får han ta godiset, men inte förrän belöningsordet som här har blivit yaah, samt att han får massa beröm. Dessutom fungerar detta bara om jag sitter på knä vid trimbordet, står jag upp blir det obehagligt och det vill vi undvika. Att hitta hans sätt var lite svårare, jag provade mig fram innan vi hittade bästa lösning för honom. Men denna metod är så värt det, då det är så skönt att ha en trygg hund vid kloklipp.
Sen har vi en tjej som tycker det är riktigt obehagligt när man pillar med tassarna, men även här börjar vi hitta hennes sätt då hon kan känna sig trygg. På henne krävs det att vi är tre personer för att hon inte ska uppleva stunden som obehaglig. En som klipper, en som ger godis och en som är störning som får henne att fokusera på något annat. Innan vi hittade rätt så var hon riktigt osäker och visade tydligt vad som inte var okej och vad som hon tillät. En sak kunde vara okej en kort stund men inte stunden senare. Sen en dag råkade vi upptäcka att om det rörde sig någon i butiken så brydde hon sig inte så mycket om mig utan fokuserade på störningen. Efter det så använder vi störningar genom prat, stök, rassel med halvstrypskedjor och pipleksaker. Nu för tiden bryr hon sig inte nämnvärt så länge störningen finns. Givetvis ska det endast vara en störning som får henne uppmärksam, störningen får aldrig bli ett hot.
Där har vi tre helt olika hundar som föredrar olika sätt att få sina klor klippta. Alla hundar går mer än gärna och gosar med oss och tar godis efter kloklipp. De älskar att komma in i butiken. Det känns så skönt för att butiken inte upplevs som någon farlig plats trots att de får sina klor klippta här och trots att många av dem är väldigt rädda om sina tassar och klor.
Hur jag klipper
En gemensam nämnare för alla hundar jag klipper är att det ska inte vara läskigt att komma hit igen, så känslan är det viktigaste. Att hunden faktiskt får visa att det är obehagligt så att jag kan ändra position eller helt ändra strategi för att hitta sättet hunden accepterar det bäst. Det gäller att lyssna på hunden och ta hundens känslor på allvar och få hunden att förstå att vi inte kommer göra den illa. Alla får efter kloklipp någon sorts belöning, vissa får tuggpinnar och några andra får någon liten leksak eller en större godis. Precis som barn får hos tandläkaren för att motverka känslan av obehag.
Jag klipper nästan aldrig klon rakt av, då det skapas en spänning i klon som orsakar obehag hos hunden. Här nedan ser du en bild på hur jag klipper klorna för att slippa spänning i klorna samt vassa kanter.

En riktigt bra klotång
Vi får ofta frågan vad vi använder för tillbehör och produkter när vi klipper klorna och vad vi rekommenderar. Även här så beror det på vilken hund det gäller och hur klorna ser ut på den. Sen är det viktigt att produkterna känns bra för dig. En klotång ska ligga skönt i handen och underlätta för dig. För vi alla gillar olika. En del vill ha en liten klotång och en annan en stor. Så mitt tips är att prova dig fram och se vad just du föredrar.
Jag använder även olika klotänger till olika hundar. En och samma hund kan även behöva olika klosaxar/klotänger på olika klor. En klotång jag använder till nästan alla hundar är dock Millers. Det är faktiskt så att jag varit negativt inställd till den innan, då jag tyckt att det pratas för mycket om den och att den nog inte är så bra som det sägs. Men av någon anledning fick jag för mig att köpa en Millers klotång och nu är det en storfavorit hos mig. Vass, skön att hålla och går att skala av klon i smala smala skivor. Jag skalar av eftersom jag vill undvika att klippa i pulpan.
Klotång, eller ja klosax, nummer två är också en favorit nämligen den lilla varianten av Trixie Klosax som är perfekt till småhundar, katter, kaniner och andra smådjur. Den använder jag till dom allra minsta hundarna samt till många hundars sporrar som brukar vara för små för att komma åt med en stor klotång. Den ligger bra i handen, är liten och smidig, och den är vass. Den tredje favoriten är Dogman Klosax. Notera att alla mina favoriter är riktigt prisvärda.
Det som man ska tänka på när det gäller klotång/klosax är att dom slits, så märker du att den börjar bli seg, byt ut den. För en slö tång kan skapa mer obehag än nödvändigt. Oavsett vilken klotång/klosax du väljer så behöver den bytas ut med jämna mellanrum. Så om du lägger mycket pengar på en klotång betyder det inte att du kan ha den längre tid.

Ta hand om trampdynorna med
När du ändå håller på med att klippa klorna så passa på att smörja din hunds tassar. Det sliter mycket på hundarnas tassar att gå omkring på den hårda asfalten eller på gruset. Ta en mysstund och gosa med hunden. Är det vinter och minusgrader ute är det viktigt att välja en vattenfri salva. Jag rekommenderar exempelvis Majstors vårdande tassalva eller Dog Wellness Balm.
Här hemma kör vi massage, tassvård, klovård och mys samtidigt, för att skapa en så behaglig stämning som möjligt. Hoppas detta kan ge dig en insikt i hur vi jobbar med kloklipp på CSiGORA. Vår största kloklippardag är onsdagar då butiken är stängd. Vi vill helst inte klippa klorna när butiken är öppen för vi vill att varje hund ska få en lugn och egen stund hos oss. Givetvis kan du passa på att handla med dig något roligt eller gott till hunden.
Boka kloklipp
Vill du boka kloklipp hos oss så bokar du tid genom att mejla eller ringa oss. Oavsett vad hunden tycker så måste klorna klippas. Men man måste inte göra det genom kamp, hårda ord eller vara för hårdhänt. Då kommer det bara bli svårare och svårare att klippa klorna. Alla hundar är olika och behöver behandlas därefter. Hör då av dig till info@csigora.com eller ring 0768920008 (telefontid är 9 -13 mån-to men vi svarar också i mån av tid vid andra tider.)
Då och då har vi föreläsningar som handlar om Frivillig Hantering. Ta gärna en titt under hundkurser så ser ni när vi har nästa tillfället. Frivillig hantering har du nytta av när det gäller kloklipp men även inför veterinärbesök, pälsvård och olika former av hantering.
LEAVE A COMMENT