Vad är foderberikning?

Vad är foderberikning

Vad är foderberikning?

Vad är foderberikning?

Foderberikning innebär kort sagt att man berikar hundens foder, man behöver en del fantasi har jag upptäckt. Fodret ska vara lätt tillgängligt och inte i svåra skålar som gör hunden frustrerad, det ska vara enkelt för hunden att sortera och peta runt i fodret. Här får hunden ”peta ut sina grönsaker” utan att man tvingar eller lurar in den att äta upp varenda smula.

Hunden ska få sitt ”foderbehov” tillgodosett , till exempel slita, tugga, undersöka, smaka, finfördela etc. Det jag presenterar nedanför känns mest som ”smakberikning”, jag erbjuder även ”whole prey” men det blir inte så fina bilder av det. Whole prey innebär att man ger ett helt byte, exempel vaktel, höna, kanin, mus, råtta etc. Vissa hundar kan bli ganska förvånade medans vissa sätter igång direkt och sliter/drar/tuggar i bytet.

Om du ska ge Whole prey så leta gärna upp en gård eller privatperson som slaktar själv, då kan du se om djuret haft ett bra liv innan. Min förra hund hade stort behov att slita och när suget var på topp så slet hon gärna sönder kartonger och gosedjur, när hon hade fått whole prey så minskade hennes kartongslakt under en period.

Man ska gärna erbjuda något:

  • Nytt
  • Mjukt
  • Hårt
  • Äckligt
  • Oätbart
  • Vanligt
  • Kallt/varmt

Det ska vara varierande och spännande för hunden. Hunden kommer förmodligen äta långsammare och prova saker för att sedan spotta ut det och fråga dig varför du gav den en sån äcklig grej. Hunden får ut sitt behov att undersöka, lukta och sortera bland maten. Detta är ingen aktivering så hunden behöver ingen pepp eller alldeles för stor publik, för det är faktiskt jätteroligt att titta på. Doris käkar vanligtvis upp sitt käk på ca 30 sekunder trots att hon äter lugnt, men med lite extra i maten kan det ibland ta 10 minuter för henne eftersom hon undersöker mycket.

Vad kan foderberikning göra för nytta?

Jag började erbjuda Doris mer foderberikning än vanligt efter att min älskade Kajsa gick bort i livmoderinflammation. Doris separationsångest blev lite värre och hon hade svårare att slappna av, ville vara aktiv hela tiden och var uppjagad. Att berika hennes foder hjälpte henne faktiskt att ha alla tassarna på marken och vila ordentligt igen och inte kasta sig upp om man råkade röra sig. Jag fick en liten biverkning också som jag tycker är lite kul, nämligen att hon dissar mitt godis ibland utomhus när jag ska ta en bild på henne till Instagram och vill inte alls posera och se söt ut. Jag upptäckte också att senap är bara gott att slicka från min tallrik, när hon blev erbjuden det på sin tallrik såg hon lite äcklad ut.

Hundar som äter alldeles för snabbt kan lugna ner sig och kolla lite extra vad den faktiskt stoppar i sig, en äcklig citron kanske får den att komma tillbaka till verkligheten. Hundar som är lite kräsna och tycker det är trist med mat kanske tycker det blir mer spännande att få middagen serverad när det kan vara en del nyheter i.

Se till att hålla koll på vad du ger hunden så du inte ger något som kan vara farligt, jag höll på göra Doris lite tjock i början eftersom jag gav henne lite för stora portioner i början av allt möjligt.

Vill du lära dig mer om berikning så har HUNDutbildningsgruppen intressanta föreläsningar och kurser.

Mina foton nedan kan ge dig en liten bild av hur det kan se ut hos mig, jag har tyvärr lite svårt att komma på något hon kommer tycka är äckligt. Men hittills har hon lämnat ananas (men grillad ananas är gott tydligen) och senap (bara gott på min tallrik), hon brukar även lämna morötter, ägg, sallad för att äta det senare under dagen när hon blir sugen.

Produkter från HundApoteket är kul och nyttiga att ge. Skålen jag använder hittar du här.

Har ni några tips på äckliga saker man kan stoppa i hundens skål?

Bild och text: Maria Björk

LEAVE A COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *