Kosttillskott för nervösa hundar

Kosttillskott

Kosttillskott för nervösa hundar

Kosttillskott för nervösa hundar. Vilket kosttillskott kan fungera?!

Har du en rädd, osäker eller nervös hund och letar bland olika kosttillskott som kan hjälpa? Det finns tusentals olika kosttillskott ute på marknaden nu och det kan faktiskt bli väldigt knas om hunden får ”fel”. Hur ska man veta vad hunden behöver och hur mycket/ofta?

Om du har en orolig nervös liten byracka är alltid första prio att ta reda på varför, låt en hundpsykolog UTREDA din hund (inte träna) för att hitta källan till eventuella problemet. Det kan vara tusentals olika anledningar, några vanliga orsaker är:

 • Smärta
 • Trauma
 • Sjukdom
 • Något som hunden blir påverkad av i sin livssituation
 • Genetiskt/medfött
 • Inlärt (sen valplådan)
 • Trötthet
 • Under/överstimulering (gäller inte bara träning)

Tryptofan

Ett kosttillskott som fungerar helt perfekt för en nervös hund kanske inte fungerar alls på en annan hund. Hundar är olika och reagerar olika, likaså kan en gemensam symptom som att exempelvis vara rädd för cyklar beror på helt olika orsaker. De kan därför behöva helt olika kosttillskott för att bli hjälpta. Om vi tar exempevis MaxRelax så innehåller det bland annat Tryptofan. Jag (Maria) har jättebra erfarenheter av MaxRelax men så finns det folk som inte märker någon skillnad alls på sina hundar.

Tryptofan är ett ämne som hjälper kroppen att bilda serotonin (”må-glad hormon”) och melatonin (sova-gott-när-det-blir-mörkt hormon). När man ger tryptofan kan hundarna bli lite extra knasiga de två första veckorna – men ha tålamod för det brukar betyda att det kommer att fungera. Om du vill prova att ge MaxRelax så ge gärna B-vitamin också eftersom det hjälper hundens kropp att plocka upp tryptofanet ordentligt. Den Trikem WorkingDog MaxRelax vi har i butiken innehåller även magnesium som hjärnan gärna använder sig av vid stress. Magnesium kan också bland annat hjälpa muskler att slappna av.

Kroppen slukar vitaminer och mineraler

En stressad hund som aldrig får ordentlig återhämtning förbrukar vitaminer/mineraler från kroppen snabbare än en vad hamster som springer i sitt hjul, så då kan ett Multivitamin preparat för hund vara en bra början. I den finns bland annat:

 • D-vitamin. Brist på D-vitaming kan göra hunden orolig
 • Zink. Brist på zink kan ge dåligt humör
 • Järn. Järnbrist göra hunden otroligt trött, och därmed även dåligt humör.

C-vitamin är något kroppen gärna förbrukar vid stress. Vid brist av C-vitamin kan såväl vi som våra hundar bli trött och påverka humöret. Brist av C-vitamin försämrar även kroppsupptaget av mineraler. När kroppen har förhöjda kortisolnivåer (stresshormon) så används c-vitamin fullt ut. C-vitamin kan även ges till valpar förebyggande mot urininfektion, det är ofarligt då de kissar ut överskottet.

 

Varför är min hund så arg/rädd/otrevlig?

Det är jättesvårt att svara på men första steget är alltid att gå till en veterinär och sedan till en canineopat för att utesluta sjukdomar samt smärtor. En veterinär är duktig på mycket, men ingen är mer expert på kroppen än utbildade canineopater. Hitta en hundpsykolog som vill hjälpa dig att UTREDA hundens problem och inte börja hårdträning första mötet. Det är viktigt att analaysera orskaen bakom problemet först och inte enbart fokusera på symptomen (själva beteendet).

Vanliga smärtor/sjukdomar som kan vara ”dolda” och syns mestadels på humöret:

 • Sköldkörtel (Påverkan av päls, humör, energi etc).
 • Artros/ledvärk/muskelsmärta, problem med rörelseapparaten (halt, stelhet, sur, vill inte göra saker som förr).
 • Öroninflammation (Ajj! Lukta i örat).
 • Problem med tänder (Ibland hittar man inte problemet själv).
 • Ont i magen (Det kan göra riktigt ont, kan synas på avföring/kräkningar).
 • Allergier (Stress kan öka allergi).
 • Klåda (Klåda gör en galen, kolla igenom pälsen/huden).
 • Huvudvärk (ex stora tunga öron, halsband som sitter dåligt, drar i kopplet, stress etc).
 • Fästingssjukdomar (kan ge ledvärk och förändrat humör bland annat).
 • Främmande föremål (en pinne inkörd någonstans?).

Hur vet jag om min hund behöver kosttillskott?

Det vet man inte helt säkert, men du kan börja med att kolla igenom hundens allmänna status. Du ska ha varit hos veterinär först för att utesluta sjukdomar innan du provar med ”enklare saker”.  Men vissa brister kan man faktiskt se med blotta ögat.

Exempel kan vara:

 • Dålig aptit.
 • Dålig päls (mjälig, torr, fettig, för tjockhårig, för tunnhårig, håravfall, klåda etc).
 • Trött, sämre energi.
 • Oregelbundna löp.
 • Hanhund som är ointresserad vid höglöp.
 • Får lätt svamp lite här och där (Kalktillskott kan hjälpa).
 • Ont i kroppen (utan påvisad artros/ledvärk/muskelvärk/fästingsjukdom etc).

 

Vilken typ av hund kan behöva kosttillskott då?

Det är såklart också svårt att veta, inget kan vara lätt i hundvärlden. Men se över hundens historik, är det en gatuhund som kanske fått ”billigt” donerat foder i något shelter som gör allt vad de kan så kan hunden behöva en boost. Speciellt när den flyttat till Sverige och hela hundens värld har vänts upp och ner, det kommer bara att hjälpa hunden så det tycker jag man kan ge förebyggande. (Ex multivitamin + magnesium, tryptofan skadar inte heller)

Någon typ av fiskolja mår nästan alla hundar bra av, vi har olika typer bland annat Non-Stop White fish Fiskolja som jag använder just nu till mina. Just den oljan fungerar ännu bättre om man har vita hundar och vill undvika risken att hunden blir missfärgade av laxolja eller om hunden har allergi mot lax. Laxoljan vi har är från Svenska Djurapoteket och där har vi flytande olja samt i kapslar. Det är en smaksak, om man exempelvis har långörade hundar som cocker spaniels vill man nog gärna ha i kapslar så man slipper få sig en egen dos av olja från deras öronpäls. Brist på näringsämnena som finns i fiskolja (omega 3,6 EHA, DHA etc) påverkar hundens energinivå samt humör, men även mycket annat som torra tassar, torr hud, dålig päls etc.

Sjuka/äldre hundar behöver nästan alltid någon form av kosttillskott för att förbättra deras vardag. Beroende på sjukdom så kanske hunden inte har så lätt att ta upp alla näringsämnen i maten (ex vid magproblem, serotonin bildas i tarmarna). Äldre hundar har ofta stela gamla kroppar som jobbat hårt hela livet för att underhålla oss med kärlek och arbete. Svenska DjurApotekets senior är en väldigt populär produkt som innehåller en del smått och gott som är bra för hundens kropp.

Min tik (cocker spaniel) har artros och mitt absoluta favorit kosttillskott för henne är Trikem Hyaluron 365. Jag har provat många många olika kosttillskott men jag hamnar alltid tillbaka till den. Men för vissa hundar märker inte deras ägare någon skillnad alls så man får väl prova sig fram, men jag gjorde ett misstag!

Hur gör man fel då?

Det finns säkert tusentals spännande fel man kan göra men jag ska berätta min tabbe, som jag gjorde av snålhet och impulsivitet. Min specialitet. Jag hittade en Svenska DjurApotekets Sport på rea och läste lite snabbt typ ”Bra återhämtning av muskler”. Toppen tänkte jag, som säkert lagt en miljon på olika kosttillskott för min cocker spaniel när jag provade mig fram. Den var inte alls bra för henne. Eftersom Doris är en lättstressad hund så får hon tryptofan, och hon mår toppenbra av det, men något gick helt fel när hon började med Sport. Hon skällde åt allt (mer än vanligt), var helt hysterisk hemma och även på bortaplan, sprang på väggarna och efter en MÅNAD läste jag igenom sport och såg BCAA. Inte alls bra för en Doris, BCAA kastar ut tryptofan och stormar in i hjärnan för att göra sitt jobb ifred. Sen knuffar den undan Fenylalanin och Tyrosin vilket hjälper till att fixa bland annat adrenalin och dopamin till hjärnan.

MEN Sport kan säkert fungera superbra för hundar som inte käkar tryptofan och som kanske ska arbeta extra hårt några dagar (ex utställning/jakt etc) så de får mer energi och faktiskt orkar göra sitt arbete utan att bli trötta och griniga.

Man får bli en liten vitamin/mineral/hormon/aminosyro expert för att försöka att inte göra något fel, det man kan göra är att googla och skriva ner allt du ger eller vill ge till hunden och kolla vad som påverkar vad.

HUNDutbildningsgruppen har även helgkurser ”Signalsubstanser” som är jättespännande och nyttig att gå på om man vill lära sig mer! Nästa kursstillfället är 26-27 mars i våra lokaler. Du anmäler dig direkt hos Hundutbildningsgruppen.

Ska min hund börja på knark?

Först måste vi sluta tänka på medicinsk preparat som ”knark”, ”dopa ner hunden”, ”göra det enkelt” osv för jag tror inte någon i hela världen som verkligen älskar sin hund vill ge den piller för skoj skull. Man vill ge sin hund det bästa liv man kan ge, om hunden har problem så är det ens skyldighet att hjälpa sin älskade lilla vovve. Det finns mediciner som en veterinär skriver ut som kan hjälpa din nervösa hund (ex clomicalm, ska EJ tas ihop med tryptofan) och det kan vara värt att prova när man har provat ”allt”. Veterinärer skriver inte ut sånt som om det vore godis, så var beredd att berätta allt om din hund och allt ni provat vid besöket. Om hunden har mycket smärtor kan den behöva smärtstillande varje dag eller vid behov. Prata gärna med din veterinär och se vad de kan ha för idéer.

Det finns även preparat att ge kortsiktigt vid ex nyår vid kraftig rädsla. (Om man vill prova ex tryptofan så måste det ges MINST 2 veckor innan nyår så den hinner verka som den ska).

Kosttillskott kan inte lösa alla problem

Men det är en bra start, eftersom det gör det så mycket enklare för hunden att hantera sin vardag om den får i sig allt den behöver för kunna orka vara rädd, arg eller orolig. Det är otroligt påfrestande för kroppen och hjärnan så jag är glad att det finns en ganska stor marknad för detta. När du känner att du har tagit ett steg framåt så finns det andra roliga sätt att hjälpa sin hund med livet och det är nämligen berikning. Man kan upptäcka så mycket styrkor och svagheter med sin hund då som kan hjälpa en att börja jobba framåt , exempelvis om hunden är väldigt försiktig när den undersöker nya saker eller kastar den sig fram utan att tänka (vid äventyrsberikning)? Är det bra eller dåligt?

Foderberikning kan hjälpa den kräsna hunden att bli lite sugen på middag igen, men även den busiga hunden som har stort undersökningsbehov att inte behöva rota igenom alla skåp hemma efter något kul att käka. Jaktberikning för den hund som leker varulv på promenaderna i skogen, behovet kan få utlopp under mer kontrollerade former och inte jakt på grannens söta kaniner. Eller hemberikning, var har hunden sitt hem och sina möbler (trygghet & ro)?

Men vi har faktiskt två Berikningskonsulter (Christel & Julia) utbildade hos HUNDutbildningsgruppen som ordnar olika äventyrs och berikningsdagar där din hund kan få testa på olika spännande saker och använda sina olika sinnen. För dig som vill nörda ner dig ordentligt i just berikning har de en yrkesutbildning för dig som vill arbeta med hund eller redan arbetar med hund: Berikningskonsult.

Jag hoppas du fått några tips på vägen och inser att det viktigaste är att se till att just din hund mår bra och att den kanske behöver helt andra kosttillskott än grannens hund. Glöm inte heller att lusläsa innehållsförteckningen för det finns som sagt en uppsjö preparat att välja bland. Dela gärna inlägget om du gillar det!

 

Peace out, Maria Björk

 

 

 

 

LEAVE A COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *